Strategie je základ. Při nákupu potravin pečlivě plánujte, jinak peníze neušetříte

Foto: Eliška Konečná

Ušetřit při nákupu potravin může být velký problém. Zejména v současné době ekonomické nejistoty. Díky plánování a promyšleným nákupním strategiím však můžete snížit své výdaje za potraviny a přitom si pochutnat na chutných a výživných jídlech.


V současné době se každá koruna počítá. A je už asi úplně jedno, zda jde o korunu důchodce, nebo třeba o korunu, která je z rozpočtu středně příjmové rodiny. Draho je teď prostě pro všechny. Dnes a denně se o tom přesvědčují například zákazníci v obchodech s potravinami. Přinášíme proto několik tipů, jak při nákupu potravin ušetřit:

Udělejte si plán stravování

Plánování jídel dopředu vám pomůže vyhnout se impulzivním nákupům a plýtvání potravinami. Začněte tím, že si vytvoříte seznam jídel, která chcete na týden připravit, a zohledníte přitom, jaké suroviny již máte po ruce. Poté si sestavte seznam potravin, které potřebujete nakoupit, a při nákupu se ho držte. A pozor, seznam na papírku je záklda. jakmile ho budete lovit v paměti, bude toho v košíku nakonec více, než budete potřebovat.

Nakupujte ve velkém

Nakupování ve velkém může být skvělým způsobem, jak ušetřit peníze, zejména u základních potravin, jako je rýže, těstoviny, fazole a konzervované zboží. Hledejte velká balení těchto položek a kupujte jen to, o čem víte, že spotřebujete, než se zkazí. Dobrou strategií je také nákup většího množství zboží a následně dělení třeba s rodinou, nebo se sousedy.

Koupili jsme si celé prase. I s prací řezníka nás kilo masa vyšlo asi o 25 % levněji, než v obchodě. Rozdělili jsme si to čtyři rodiny a jsme spokojeni
Jarmila Koutná; Benátky nad Jizerou

Nakupujte ve výprodejích

Podívejte se do týdenního letáku místního obchodu s potravinami, abyste zjistili, jaké zboží je ve slevě. Udělejte si zásoby těchto položek, pokud je pravidelně používáte, ale dávejte pozor, abyste jich nekoupili více, než stihnete spotřebovat, resp. než jim vyprší doba použitelnosti.

Používejte kupony

Kupony mohou být skvělým způsobem, jak ušetřit peníze za potraviny, ale buďte opatrní a nekupujte zboží, které nepotřebujete, jen proto, že máte kupon. Kupony používejte pouze na zboží, které byste si stejně koupili.

Kupujte generické produkty

Mnoho obchodů s potravinami nabízí generické nebo neznačkové verze oblíbených položek, které jsou stejně dobré jako značkové verze. Tyto položky jsou často levnější, takže pokud můžete, zvažte nákup generických výrobků místo značkových.

Vařte doma

Stravování venku může být drahé, proto se snažte co nejvíce vařit doma. Nejenže tím ušetříte peníze, ale může to být i zdravější varianta, protože můžete kontrolovat přísady, které do jídla přidáváte. 

Zmrazte zbytky jídla

Pokud máte zbytky jídla, nenechte je přijít nazmar. Zamrazte je v jednotlivých porcích, abyste je mohli později ohřát a připravit si rychlé a snadné jídlo.

Nakupujte podle sezóny

Nákup produktů, které jsou v sezóně, může být často levnější než nákup produktů mimo sezónu. Podívejte se na místní farmářský trh nebo do obchodu s potravinami, kde najdete sezónní ovoce a zeleninu. Ale pozor, někdy může být jahoda, nebo jblko na farmářském trhu mnohem dražší než v obchodě. Návštěvníci některých pražských trhů by o tom mohli vyprávět.

Nakupujte ve slevových obchodech

Diskontní prodejny jako Aldi a Lidl mohou nabízet výhodné nákupy potravin, proto zvažte nákupy v nich, abyste ušetřili. Jen nezapomeňte porovnat ceny, abyste se ujistili, že jste získali nejlepší nabídku. Ne vždy je totiž veškerý sortiment levnější. 

Drahá elektřina ze mě udělala milionáře, tvrdí muž z Liberce

Jaký máte postup pro levnější nákupy potravin vy? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.