Lze vůbec ušetřit při vytápění plynem? Odborník na plynové kotle tvrdí, že ano. A výrazně

Foto: Marek Havlík

Kdo má plynový kotel, může při vytápění bytu i ohřevu vody značně ušetřit. I když nové předpisy záloh na energie nepotěšily letos asi nikoho, není údajně potřeba zoufat. Tvrdí to alespoň odborník na plynové kotle.


Ceny plynu i elektriky letos výrazně rostou. Mnoho občanů se tak obává nastávající zimní sezóny a přemýšlí, jak na energiích ušetřit. Na internetu se sice objevují zaručené „babské rady“, typu „nesviťte zbytečně, snižte teplotu v bytě o dva stupně, vařte v hrnci s pokličkou, vypínejte spotřebiče s pohotovostním režimem“, atd…, ale ne vždy to funguje. Ne, že by to bylo vyloženě špatně, to ne. Ale existují ještě další rady, které mohou mít ve svém důsledku mnohem výraznější finanční efekt. O některé z nich se s námi podělil Martin V., který pracuje jako technik ve firmě, která instaluje plynové kotle.

Snížení teploty v bytě je fajn. Ke snížení nákladů to jistě povede. Jsou ale i další způsoby, jak snížit fakturu za plyn
Martin V.; Technik ve firmě na instalaci plynových kotlů

Podle Martina se mezi největší tepelné ztráty řadí odvod tepla studenou stěnou za radiátorem. Podle jeho informací se může v extrémních případech jednat až o 30 procent tepla, které takto uteče. Martin proto doporučuje dát za radiátor odrazovou fólii. Dá se pořídit speciální radiátorová fólie, ale použít můžete i hliníkovou fólii, která se dává v létě za přední sklo automobilů, aby se nepřehříval interiér. Odraz tepla směrem do místnosti by se touto jednoduchou úpravou mohl údajně zvýšit až o 80 procent. Asi je to samozřejmé, ale v této souvislosti Martin ještě upozorňuje na to, aby před radiátorem nebyl žádný nábytek. „Typicky bývá před radiátorem v bytě například sedací souprava. Teplo potom nemůže do místnosti proudit v plné síle“, upozorňuje Martin.

Druhé doporučení směřuje k utěsnění oken i dveří. „Stačí použít levnou těsnící pásku, kterou lze koupit v každém kutilském obchodě“, říká Martin. Podle něj si sice většina lidí utěsní okna a vchodové dveře, ale vhodné je utěsnit i dveře například do předsíně, nebo na chodbu. Prostě aby teplo neunikalo do prostor, které není potřeba tolik vytápět.

A pak je tady ještě jedno doporučení. Hodí se tedy spíše do starších domů našich rodičů, ale údajně také funguje. Jde o závěsy před oknem. Ty možná někomu nepřijdou příliš estetické, ale zabraňují prostupu tepla přes okenní sklo. Jestli s tím tedy nemáte problém, natáhněte si před okna závěsy.

Máte nějaký další tip, jak snížit výdaje za teplo? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.