Zemědělci se sice chovají tržně, ale řepky se asi nenajíme

Řepka olejka v Česku
Foto: Pixabay

Řepka je pro zemědělce profitabilní komodita a žluté lány po celém Česku to jenom potvrzují. Z čeho si ale upečeme chleba a kolik takový chleba potom bude stát, to je ve hvězdách. I když vlastně není. Cenovky v obchodech hovoří jasně.


Řepka olejka se pěstuje kvůli vysokému obsahu oleje v semenech. Tento olej se používá především k výrobě biopaliv, ale také v potravinářském průmyslu a ve farmacii. Řepka olejka je také oblíbená mezi zemědělci kvůli své schopnosti dobře se přizpůsobit různým podmínkám a dobře odolávat nepříznivým povětrnostním podmínkám. Ovšem největší faktor oblíbenosti řepky spočívá v její profitabilitě. Zemědělec prostě za řepku dostane více, než třeba za pšenici, nebo za žito.

Malý koláček s marmeládou, nebo s tvarohem, za 29,- korun, je na mě už opravdu hodně
Marie D,; Brandýs nad Labem

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) byly ozimé obiloviny vysety na 978 tisících hektarů, tj. meziročně o 11 tisíc hektarů méně (-1,1 %). K poklesu plochy došlo především u pšenice ozimé, o 17 tisíc hektarů. Naopak řepka ozimá byla vyseta na 363 tisících hektarech a její plocha tak meziročně vzrostla o 19 tisíc hektarů (+5,5 %). Českého obilí tak ubývá a musí být nahrazeno dovozem. To se, s ohledem na současnou situaci s obilím v celé Evropě, a také s ohledem na nárůst cen energií, pochopitelně promítá do cen pečiva, které kupujeme v obchodech.

Přimíchávání biosložky do paliv však dělá z řepky tzv. „zlatý důl“ a nevypadá to, že by se na tom v nejbližší době mělo něco změnit. Malý bochník chleba za 40 korun, nebo tvarohový koláček za dvacetikorunu se tak v českých obchodech stává běžnou realitou. Nemůže za to pochopitelně jenom úbytek ploch osetých obilím, ale také nárůst cen energií i dopravy.

Jak z toho ven? Někteří naši občané jezdí nakupovat například do sousedního Polska, kde se dá nejen pečivo, ale třeba také mouka, máslo i vejce, pořídit levněji. „Pečeme si doma sami. Ne housky, nebo rohlíky, ale sladké pečivo rozhodně. Kupovat sladký koláček za dvacetikorunu si prostě nemůžeme dovolit“, napsala nám před časem Marie D.; z Brandýsa nad Labem.

Ano, z letadla ta žlutá pole vypadají opravdu moc hezky. Ale toho se asi nenajíme. Možná by měl stát popřemýšlet nad pevnými kvótami, které by určovaly poměr, v jakém se mají pěstovat obiloviny. Asi to není moc tržní přístup, uznáváme, ale co si ráno koupíme k snídani, když se všichni rozhodnou pěstovat řepku, na které vydělají víc? Ekologičtější naftu, nebo benzín? Ale jděte…

Jaký máte názor na množství řepky pěstované na českých polích? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.