Začínáte s otužováním? Ledový muž radí, jak na to

Foto: ŠKODA Auto

Sprchujete se studenou vodou, máte otužovací sud, nebo chodíte v zimě plavat ven? Ledový muž Josef Köberl prozradí, jak studená voda může zlepšit život.


Josef Köberl se do ledové vody noří tak často, jak může – někdy každý den, jindy obden, někdy ale i třikrát až šestkrát denně. „Jsou to chvíle totálního oproštění od všech myšlenek, problémů, od životních těžkostí. Když se soustředíte a vnímáte, jak na vás chlad působí, je to něco odzbrojujícího„Když jsem ve studené vodě, jsem sám se sebou. Soustředěný jen na své tělo a mysl. Na všechno ostatní člověk zapomene. Je to něco, co mi zcela změnilo život,“ říká šestačtyřicetiletý Rakušan, který toho o ledové vodě ví skutečně hodně. Rukama mu prošlo přes pět tisíc amatérských otužilců. Koupání v ledové vodě je totiž výrazně komunitní aktivita. Pro party otužilců je to nejen zdravý, ale vyloženě společenský zážitek.

A jak s otužováním začít? Josef Köberl radí následující:

  • To nejdůležitější: ujistěte se, že jste zdraví. Že máte v pořádku srdce a všechno ostatní. Zajděte k lékaři. Pokud jste z lékařského pohledu v pořádku, otužování nic nebrání.
  • Základní poučka zní – každý jsme jiný, každému sedí něco jiného, jiné tempo. Děláte to pro sebe, pro radost. Nespěchejte na sebe.
  • Začínejte pomalu a postupně. Ideální je běžná každodenní sprcha – zakončete ji vlažnou, za pár dní či týdnů chladnou a nakonec studenou vodou. Jděte na to postupně, zlehka, bez tlaku.
  • Přidávejte tak, aby vám bylo příjemně. Naslouchejte svému tělu.
  • Jděte k rybníku nebo řece a ponořte se. Nebuďte tam sami. Ideálně si s sebou vezměte někoho, kdo s otužováním a studenou vodou má zkušenosti.
  • A zase pomalu a postupně. Jak si budete zvykat (týdny, měsíce), začněte plavat a pobyt ve vodě prodlužovat.
  • A pořád pamatujte: celou dobu jde především o poznávání vlastního těla, jeho signálů, reakcí, pocitů. 

Josef Köberl k těmto obecným tipům se šibalským úsměvem dodává: „Anebo to celé bude taky úplně jinak. Měl jsem klienty, kteří předtím ke studené vodě nikdy ani nepřičichli. A rovnou tam skočili a začali plavat. A vydrželi u toho. Z toho plyne jediné: neexistuje typický proces. Nejsou limity. Vy jste vy a nikdo jiný.“

Plánujete začít s otužováním? Máte s otužováním nějaké zkušenosti? Napište nám do diskuze.

 

 

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.