Češi se bojí nesoběstačnosti. Obavy z výpadku příjmů nebo z nemoci už nemají

Peníze
Foto: Eliška Konečná

Nejvíce starosti Čechům dělá i letos neschopnost sebeobslužnosti ve stáří. V aktuálním průzkumu České asociace pojišťoven se jí obává stále přes 70 %. Oproti loňskému roku klesl význam krátkodobé pracovní neschopnosti a výpadku příjmu.


Vzrůstající obavy naopak dlouhodobě panují u dostupnosti kvalitní péče nebo zdravotních komplikací v zahraničí. I v roce 2023 žebříček nejobávanějších situací u Čechů ovládlo riziko nesoběstačnosti ve stáří. Letos se ho obává 71 %. „Demografické prognózy dlouhodobě hovoří o stárnutí populace, na datech vidíme i rostoucí počet osob v některém stupni nesoběstačnosti. Do roku 2060 se z dnešních přibližně 360 tisíc těchto osob dostaneme na více než milion,“ vysvětluje Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven a dodává: „Stále častěji vídáme v našem okolí a rodinách to, jak obtížné je nesoběstačným lidem ze starší generace zajistit dostupnou a důstojnou péči. Chybí lůžkové kapacity, prostředky i pečovatelé v rámci terénních služeb. Podle výzkumů tak o své blízké pečuje až pětina dospělých.“ 

Obavy z finančních problémů

Češi ve stáří očekávají finanční problémy, odkázání na péči ostatních i to, že budou na obtíž. Právě pojištění pro případ dlouhodobé péče a nesoběstačnosti je tak tím nejvíce atraktivním pojištěním – podle dat z roku 2022 by ho obecně uvítalo 69 % respondentů a zájem o něj projevilo 53 % respondentů. Zahrnovat by mělo jak terénní a mobilní sociální služby nebo zajištění místa v zařízení, tak i poradenství.  

Krátká nemoc či výpadek příjmu nás už neděsí

Naopak ke změně došlo u krátkodobého výpadku příjmu a pracovní neschopnosti. Zatímco v roce 2022 zaujímala tato rizika 4., resp. 5. místo v žebříčku, kdy se ho obávalo shodně 56 % respondentů, letos to je 9. a 7. místo s 44 %, resp. 46 %. „Obavy z těchto rizik byly akcelerovány pandemií covidu. Nyní toto riziko odeznělo a vnímání těchto faktorů se vrací na své dřívější hodnoty,“ upřesňuje Jana Hamanová z výzkumné agentury SC&C, která průzkum pro Českou asociaci pojišťoven provedla. 

Dlouhodobě rostou obavy z nedostupnosti kvalitní péče

„V rámci průzkumu lze pozorovat rostoucí obavy v oblasti dostupnosti kvalitní péče, i to do značné míry ještě souvisí s covidovou pandemií, kdy došlo k zahlcení zdravotnických zařízení a veřejnost v tomto směru znejistěla. Navíc v poslední době ve veřejném prostoru rezonují zmínky o nedostatku zubařů, pediatrů nebo praktických lékařů, a to má samozřejmě také vliv na vnímání dostupnosti zdravotní péče,“ doplňuje Jana Hamanová. Zatímco v roce 2021 se nedostupnosti kvalitní zdravotní péče obávalo 43 % respondentů, v roce 2023 to je již 53 %. „Z našich průzkumů dlouhodobě plyne zájem Čechů o doplňkovou péči, která by zvýšila stávající standard našeho zdravotnictví. A i podle aktuálních dat tento trend stále posiluje,“ uzavírá Jan Matoušek. 

-----------------

O průzkumu:

Aktuální průzkum České asociace pojišťoven Vnímání pojišťovnictví realizovala nezávislá výzkumná agentura SC&C. Sběr dat proběhl ve dnech 17.–22. 3. 2023 a zúčastnilo se ho 1026 respondentů ve věku 18–71 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, vzdělání, ekonomické aktivity, kraje a velikosti obce bydliště.

 V roce 2022 průzkum Vnímání pojišťovnictví realizovala agentura SC&C ve dnech 28. 4. – 8. 5. 2022 a zúčastnilo se ho 1023 respondentů ve věku 18–71 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, vzdělání, ekonomické aktivity, kraje a velikosti obce bydliště.

V článku se objevují také informace z kvalitativního průzkumu na téma Pojištění dlouhodobé péče, který v květnu 2020 pro Českou asociaci pojišťoven realizovala agentura Wavemaker.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.