Kotel v přízemí, koupelna v prvním patře – oknem „vyletí“ i několik tisíc ročně

Foto: Daniel Kadlec

Jsou to tisícikoruny vyhozené do kanálu. Domy stavěné svépomocí před rokem 1989 mají s tepelnými ztrátami největší problémy. K rozvodům vody se totiž používaly většinou pozinkované ocelové trubky.


Ve sklepě svítí na kotli číslice 55, ale v prvním patře domu z roku 1985 teče v koupelně voda chladnější o celých 10 stupňů. Navíc až po téměř minutě. Do té doby teče z kohoutku studená voda, která vychladla v trubkách vedoucích ze sklepa do koupelny. Během zmíněné minuty odteče přibližně 10 litrů studené vody. Při napouštění vody do vany to tolik nevadí. Studená voda se následně smíchá s teplou. Při sprchování jde ale o vodu, která většinou bez užitku odteče do kanalizace. Pod studenou vodu se chce málokomu. Při každodenním sprchování čtyřčlenné rodiny tak denně může zbytečně odtéct do kanalizace 40 až 50 litrů vody.

Dům stavěl táta skoro před čtyřiceti lety, dole se topilo v kotli na uhlí. Dnešní energetické standardy dům samozřejmě nesplňuje
Jaroslav P.; Zruč nad Sázavou

V době před rokem 1989 se velmi často používaly k rozvodům vody ocelové trubky. Sice se obalovaly plstěnými pásy, ale ani tak nebyla tepelná izolace zrovna nejlepší a k tepelným ztrátám pochopitelně docházelo. Plst navíc absorbuje vzdušnou vlhkost, což tepelné izolaci také příliš neprospívá. Před čtyřiceti lety to ale nikdo moc neřešil. Prostě se tenkrát tak stavělo. Podle některých energetických poradců teď ale možná stojí za úvahu vyměnit v takových domech ocelové rozvody za plastové. „Samozřejmě, že vysekávat staré potrubí ze zdi a zasekávat nové se ekonomicky asi příliš nevyplatí“, ale v některých objektech, kde se příliš neřeší estetika, například na chalupě, by vedení plastových rozvodů „venkem“ mohlo ke snížení tepelných ztrát pomoci“, říká Miloš Koutný, energetický poradce z Prahy.

Podle Kutného je však potřeba dobře počítat. „Hodinová práce instalatéra se v dnešní době pohybuje kolem 350,-Kč. Ve dvou lidech může výměna rozvodů trvat u středně velkého rodinného domu 3 – 5 dnů, takže jenom práce může přijít až na 30 tisíc korun. K tomu je pochopitelně potřeba připočítat cenu materiálu, dovoz materiálu na místo a také odvoz případné suti“, vypočítává Koutný.

Koutný také doporučuje zvážit, tedy alespoň v případě elektrického kotle, jeho přemístění blíže k místu, kde je odběr největší, typicky tedy ke koupelně. „Dá se to řešit i malým kotlem, který bude určen například pouze pro večerní sprchování a zbytek bude obstarávat původní kotel ve sklepě, nebo v přízemí objektu“, říká Koutný.

Dávala by vám výměna ocelových trubek za plastové, případně přemístění kotle na ohřev vody, smysl? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.