Úspory za topení, vodu a světlo řeší všichni. Ale dá se také energeticky úsporně vařit?

Foto: Eliška Konečná

Nastavili jste si teplotu v bytě podle doporučení Evropské komise na 19 °C, vyměnili jste žárovky a koupete se ve studené vodě? A co v kuchyni, vaříte úsporně?


Kde by se ještě dalo na energiích uspořit? To je základní otázka v posledních měsících snad ve všech domácnostech. Někdo objednal fotovoltaiku, jiný nakupoval úsporné žárovky, kubíky dřeva, případně uhlí. Poptávané byly také infra přímotopy, tipy na úspory energií zahltily internet. Někdy se jednalo o nesmysly typu „kamna ze svíček a květináče“, některé rady ale mohou být v konečném důsledku poměrně užitečné. Například ty, jak se dá uspořit při vaření.

Manželka mě vždycky otravovala, ať dávám na hrnec pokličku, a to i když si jenom ohřívám párek. Zdálo se mi to jako hloupost, ale teď už to dělám.
Marek T.; Rokycany

Kdo používá k vaření elektřinu, měl by zvážit pořízení indukční varné desky. Její spotřeba je v průměru o 20 procent nižší než u běžné sklokeramické varné desky s topnou spirálou. Jenže je tady jedna zrada. Aby indukční deska fungovala, je potřeba mít speciální nádobí, protože indukční sporák pracuje na principu elektromagnetické indukce.  Kdo takové nádobí nemá (lze ho totiž používat i na běžné elektrické varné desce) asi by mu nákup indukční varné desky žádné peníze neuspořil. Spíše naopak.

Dalším tipem, jak uspořit nějakou tu korunu je důsledné používání všech pomocníků k vaření, které dnešní doba nabízí. Typicky to je například starý dobrý „papiňák“, ve kterém se třeba hovězí guláš uvaří až o polovinu času rychleji, a tedy i levněji. Podobným pomocníkem může být také například rýžovar, remoska, mikrovlnná trouba, nebo třeba varná konvice.

Uspořit se dá i při pečení v elektrické troubě. Například při použití horkovzdušné trouby se dá údajně ušetřit až 20 procent času a tedy i nějakou tu energii. Častou chybou ale bývá předehřívání elektrické trouby na potřebnou teplotu dlouho před tím, než do ní vložíme příslušný pokrm. A co například přiklopení hrnce pokličkou? Má to nějaký význam z pohledu úspory energie? Má, a dokonce docela významný. Správně přiléhající poklička na hrnci totiž údajně znamená až 4x úspornější provoz ve srovnání s nezakrytým hrncem. Pochopitelně to ale neznamená, že například vajíčka natvrdo se s pokličkou budou vařit 8 minut a bez pokličky půl hodiny, to rozhodně ne. Je to extrémní příklad, který by se dal aplikovat třeba právě při vaření výše zmíněného guláše.

Máte nějaké tipy na energetické úspory při vaření? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.