Pokrytec nebo hamoun? Soused vyrazil s traktorem do Prahy. S tím traktorem, na který čerpal dotace

Traktor
Foto: Pixabay

Nelíbí se mu vyšší ceny energií, vyšší daň z nemovitosti, ani to, že o jeho zemědělské produkty je čím dál tím menší zájem. Tak se rozhodl, že vyrazí s svým traktorem, na který dostal dotaci, obtěžovat obyvatele Prahy.


Soused zemědělec. Nikdo ho u nás na vesnici nikdy neměl moc rád. Ne snad proto, že by byl zemědělec, to ani omylem. Ale proto, jak dával ostatním najevo, že je tzv. „za vodou“. Krásný dům, na střeše fotovoltaické panely dotované prý z nějakého zemědělského programu, před domem zastřešený bazén a trávník, za který by se nemuseli stydět ani na golfovém hřišti. Ve stodole moderní traktor, na který mu prý bylo také přilepšeno z dotačních programů. A aby toho nebylo málo, tak se před Vánoci na venkovské zábavě chlubil, že dostane 200 tisíc korun dotaci na pořízení elektrické škodovky. Za to samé auto já musím zaplatit plnou cenu. Nikoho by nenapadlo, že se má tenhle soukromý zemědělec špatně.

Demokracie není anarchie

A představte si, prý se špatně má. Sice čerpá kdejakou dotaci, ale pořád se mu zdá, že by mohl dostat víc. Rozhodl se proto, že vyrazí dnes se svým dotovaným traktorem do Prahy a bude spolu s ostatními „zoufalými“ zemědělci blokovat pražskou dopravu. Asi si myslí, že když udělá problém studentům, kteří se chtějí dostat ráno do škol, prodavačkám v obchodech nebo třeba řidičům rozvážkových služeb, že se někde někdo bouchne klackem do hlavy a poběží, aby mu přidal na dotacích. Nepřidá. To si jenom plete demokracii s anarchií a myslí si, že si může brát ostatní jako rukojmí.

Neviditelná ruka trhu, nebo neomaleně natažená čekající ruka?

Chápu, že podnikat v zemědělství není asi žádný med. Ať se na mě ale nikdo nezlobí, trh by měl fungovat i v tomto oboru. Znám spoustu podnikatelů, kteří se stejně jako můj soused musejí potýkat s levnější konkurencí, drahými energiemi a vyššími daněmi. Na rozdíl od něj ale podnikají v oborech, kde na žádnou dotaci nemohou ani pomyslet. Nikdo se s nimi nepáře. Je to jejich boj. Musí prostě v tržním prostředí obstát.

Forma protestu je špatně

Připadalo by snad někomu legitimní, kdyby například výrobci oblečení, elektroniky nebo třeba aut, šli blokovat pražskou dopravu, protože čínské produkty jsou levnější, než ty jejich? Absurdní, že? Tak proč by to mělo být v pořádku u zemědělců. A proč by měli mít právo projevovat svůj protest tím, že budou omezovat ostatní? Já je mohu klidně chápat. Neupírám jim právo protestovat. To je výsada demokracie a je skvělé, že protestovat můžeme. Proč mě ale jejich protest omezuje na mých právech, to vážně nechápu.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.