Půjčil si 10 tisíc na vánoční dárky. Teď mu exekutor draží dům

Foto: Marek Havlík

Půjčovat si na vánoční dárky není dobrý nápad. Jenže doba je zlá a někteří lidé se domnívají, že jim nic jiného nezbývá. Nebankovní půjčky ale bývají velkým rizikem, o čemž se přesvědčil i čtyřicetiletý muž z Berouna.


Na redakční email se nám ozval pan Tomáš D. (jeho jméno bylo změněno, ale redakce jeho identitu zná) se žádostí o radu při řešení jeho problematické finanční situace. Jeho žádosti nejsme schopni vyhovět a Tomáše jsme odkázali na subjekty, které se zabývají finančním poradenstvím, nicméně jeho příběh nás oslovil natolik, že jsme se rozhodli jej uveřejnit jako odstrašující příklad pro všechny, kteří by se chtěli zadlužit kvůli vánočním dárkům. Jak píše pan Tomáš, nestojí to za to. Jeho příběh začal v září 2020, kdy přišel kvůli covidu o práci.

Jsem rozvedený, bydlím v pronájmu, ale nijak jsem si nestěžoval. V práci jsem bral skoro 40 tisíc čistého, a i když jsem platil drahý nájem, tak se s tím dalo docela slušně žít. Jenže v září jsem přišel o práci a bylo zle. Navíc jsem už od srpna bral jenom 70 % platu, takže když jsem skončil, moc našetřeno jsem neměl“, popisuje situaci Tomáš, který se hned pustil do shánění nové práce: „Pracoval jsem v marketingu, jenže zrovna v tu dobu většina firem marketing totálně seškrtala, takže práci v oboru jsem nesehnal. Zkoušel jsem rozvážet potraviny, ale nejsem zrovna moc dravý řidič, takže jsem nestíhal a po pár týdnech jsem skončil“.

Jenže blížily se Vánoce a Tomáš začal mít problémy s financemi. Aby mohl koupit dárky dětem, rozhodl se využít nebankovní půjčky s tím, že ji do března následujícího roku splatí. „Byl jsem si jistý, že práci najdu. Jenže jsem se mýlil. Různé brigády mi stačily tak akorát na zaplacení nájmu a jídla. Na splátky nezbylo, takže na mě přišel exekutor“, vypráví Tomáš, kterému exekutor zabránil nakládat s domem po rodičích blízko Plzně. „S manželkou jsme tam dřív jezdili na chalupu, po rozvodu jsem tam ale zajel tak maximálně třikrát do roka“, říká Tomáš.

Nyní mu ale hrozí, že o dům přijde. I s úroky dluží již 47 tisíc korun a vyhlídka na to, že je někde sežene je údajně mizivá. „Vypadá to tak, že dům se prodá v dražbě, zaplatí se dluh a zbytek mi zůstane. Jenže dneska se takový dům prodá za pár korun. Lidi nemají peníze a navíc, k celoročnímu bydlení to není“, říká smutně Tomáš. „Dneska už bych si na dárky rozhodně nepůjčoval. Koupil bych nějakou drobnost, děti by to určitě pochopily, jsou už velké“, varuje i ostatní před podobnými půjčkami Tomáš.

Máte nějakou podobnou zkušenost? Vzali byste si půjčku na vánoční dárky? Napište nám do diskuze.

Zdroj: Marek Havlík; Tomáš D.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.