Martin z Prahy chtěl svůj svátek oslavit na Havaji. Místo toho dluží statisíce za investice do krypta

Foto: Daniel Kadlec

Chtěl zbohatnout na kryptoměnách a svůj svátek oslavit na havajské pláži. Zpočátku to vypadalo, že se mu to i podaří, a tak investoval vypůjčené statisíce. Teď neví, jak je vrátí. Trh s kryptem se totiž podle něj řítí do hlubin.


Investice do kryptoměn je jednou z nejriskantnějších investic vůbec. Viděno prizmatem roku 2016, kdy se bitcoin prodával za cca 400 dolarů, to tak možná nevypadá. V listopadu loňského roku se totiž prodával za nějakých 69 tisíc dolarů. Kdo tedy v roce 2016 investoval do bitcoinu 4 tisíce dolarů, mohl o pět let později inkasovat pohádkových 690 tisíc dolarů. Ovšem takových investorů moc není. To však nebránilo desítkám tisíc drobných investorů, aby se v průběhu času nepokusili o nějakou kryptoměnovou spekulaci. Co kdyby to vyšlo?

Ano, do zmíněného listopadu loňského roku to mohlo vycházet. Trh s kryptem rostl. Nejen bitcoin, ale i ethereum a další tokeny. To nalákalo i našeho čtenáře Martina, se kterým jsme si dali schůzku, aby nám povyprávěl o tom, jak jeho pokus zbohatnout na kryptoměnách dopadl. Martin si s námi povídal v jedné pražské kavárně, ale přál si, abychom neuváděli jeho pravé jméno (redakce skutečnou identitu zná). Jeho příběh je opravdu zajímavý a stačilo málo, aby se z něj milionář skutečně stal.

O kryptu jsem samozřejmě slyšel dávno předtím, než vypukla mánie s bitcoinem“, vypráví Martin, který se prý dokonce vsadil se svým spolužákem, že cena jednoho bitcoinu se nikdy nepřehoupne přes 1000 dolarů. „No, to jsem se šeredně mýlil“, vzpomíná Martin a pokračuje: „V průběhu času se bitcoin přehoupl nejen přes tisíc dolarů, ale dokonce i přes desetinásobek této ceny. Zkusil jsem tedy za pár tisíc korun nakoupit, co to udělá. Kurz ale pořád stoupal. Všude se psalo, že bitcoin dosáhne hodnoty sto tisíc dolarů, možná i více“ přibližuje Martin situaci, která ho nakonec přiměla k tomu, aby investoval vyšší částku.

Vypadalo to hodně dobře, navíc se začalo docela pěkně rozjíždět i ethereum, tak jsem si půjčil v bance půl milionu a nakoupil bitcoin, ethereum a v té době raketově rostoucí shibu. Nakupoval jsem v době, kdy stál bitcoin 37 tisíc dolarů. No, a pak to začalo“, blíží se Martin ve svém vyprávění k osudovému okamžiku. Cena bitcoinu i etherea totiž v podstatě kontinuálně rostla a Martin se už viděl, jak oslaví svůj listopadový svátek na havajské pláži s drinkem v ruce. „Čekal jsem ale moc dlouho. Chtěl jsem víc a teď nemám skoro nic“, říká Martin, který podle svých slov promeškal ten správný okamžik na prodej. „Pořád jsem doufal, že se to zlomí a před pár týdny to tak i chvilku vypadalo. Jenže teď už je to asi opravdu v háji“, komentuje Martin současný stav na trhu kryptoměn, kdy se například v době psaní tohoto textu pohybovala cena jednoho bitconu kolem 17 tisíc dolarů, tedy o 20 tisíc méně, než Martin kupoval.

Musím splácet půjčku bance a z Havaje není samozřejmě nic“, říká Martin, který ale stále ve skrytu duše stále věří, že se to ještě otočí. „V rámci možností trochu přikupuji, abych snížil ztrátu, ale bude to asi běh na hodně dlouhou trať“, uzavírá Martin.

Máte nějakou zkušenost s kryptem? Napište nám do diskuze.

Zdroj: Marek Havlík; Martin K.; CoinMarketCap

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.