Alena z Prahy je sice samoživitelka, ale na příspěvek 5 tisíc nedosáhne. Její kamarád milionář však ano

Foto: Eliška Konečná

Jednorázový příspěvek na dítě ve výši 5 tisíc korun by měl pomoci především těm nejvíce potřebným. Přesto je ale nastaven tak, že ti, co by ho potřebovali nejvíce, na něj mnohdy nedosáhnou. Jako například Alena z Prahy.


Alena z Prahy vychovává syna Jakuba jako samoživitelka od jeho tří let. Je pyšná na to, že dokončil střední školu a přijali ho na denní studium na ČVÚT. S rozpočtem však vychází jen tak tak. Bydlí v pronájmu a zvýšení cen energií i nájmů se jí pochopitelně dotklo. Jednorázový příspěvek na dítě ve výši 5 tisíc korun by se jí samozřejmě hodil. Bohužel, i když je samoživitelka, nárok na něj nemá. Jakub se totiž narodil v červnu 2004 a již před dvěma měsíci tak dovršil plnoletosti.

Prostě to takto nastavili, nedá se nic dělat. Ale možná u toho mohli více přemýšlet a dávky směřovat více adresně
Alena P.; Samoživitelka, Praha 

„Můj hrubý měsíční příjem je 46 tisíc korun a to včetně alimentů a dalších příspěvků. Ačkoliv je hranice příjmu pro získání příspěvku nastavena na více než 83 tisíc korun, já na příspěvek bohužel nedosáhnu“, říká Alena P. z Prahy, která se jako samoživitelka stará o osmnáctiletého Jakuba. Podmínkou pro získání příspěvku je totiž věk dítěte. To k 1. srpnu 2022 nesmělo dovršit 18 let.

Dalším předpokladem pro přiznání příspěvku je celkový hrubý příjem rodiny, který se za rok 2021 musel pohybovat pod hranicí 1 milionu korun ročně. „Moje kamarádka ze školy má mladší děti a na příspěvek dosáhli, ačkoliv příjem jejich rodiny je skoro dvojnásobný než ten můj“, říká smutně Alena a pokračuje: „Je to samozřejmě v pořádku, ani oni si nežijí nad poměry, dneska milion neznamená tolik, co dříve, ale myslím, že se mohlo více myslet i na případy, jako jsem já. Takových maminek budou určitě tisíce".

Ministerstvo práce a sociálních věcí na svém webu uvádí, že věková hranice 18 let byla nastavena z toho důvodu, že „…zletilí mají volný vstup na trh práce a mají tak mnohem větší možnosti ohledně vlastních přivýdělků. Cílem příspěvku je podpořit rodiny s malými dětmi v situaci, kdy nezbytné výdaje stále narůstají…“. Takže na případy, kdy dítě vychovává matka samoživitelka a dítě i po dovršení plnoletosti pokračuje v denním studiu, se pravděpodobně vůbec nemyslelo.

A proč byla příjmová hranice rodiny nastavena právě na jeden milion korun hrubého? Ministerstvo práce a sociálních věcí na svém webu uvádí, že „…příspěvek je připraven tak, aby pomohl hlavně domácnostem, jejichž rozpočtů se dotýká navyšování cen energií, potravin a dalších komodit. Zvyšování cen se přímo týká především rodin s dětmi, které jen velmi složitě mohou upravit strukturu spotřeby. Rodiče s dětmi, především pak samoživitelky a samoživitelé, jsou velmi zranitelnou skupinou. Roční příjem ve výši 1 milionu korun hrubého přibližně odpovídá průměrnému příjmu české domácnosti…“.

Myslíte si, že jsou podmínky pro přiznání nároku na příspěvek nastaveny správně? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.