Přišla bída na chudáky. Dříve svačinka za dvacku, dnes je polévka s rohlíkem i za padesát

bufet-jidlo-svacina
Foto: Eliška Konečná

Svačinové bufety bývaly kolem desáté hodiny ranní vždy plné dělníků, kteří si dávali svačinu. Polévku, sekanou, párek nebo třeba zabijačkový guláš. Na polévku s rohlíkem většinou stačila dvacetikoruna. Dnes sotva padesátka.


Dávali jste si ve svém oblíbeném „bufáči“ dršťkovou, gulášovou, frankfurtskou nebo třeba čočkovou polévku a k tomu křupavý rohlíček? Pamatujete, kolik taková svačinka, řekněme před dvěma lety stála? Bývalo to kolem dvacetikoruny, někdy dvacet pět. A to bývaly navíc rohíčky ještě skutečně křupavé. Jenže časy se mění a s nimi i cena polévky a kvalita rohlíků.

Gulášovka za 25,-Kč je minulost

V jednom takovém bistru jsme se zastavili na svačinu i my a mimoděk vyslechli diskuzi chlapíků v montérkách, kteří se u čočkové polévky a sekané podivovali nad účtem, kde vyšla polévka i s pečivem na rovnou padesátikorunu. „Jsem si tady běžně dával gulášovku za dvacet pět, čočkovou za osmnáct,“ říkal jeden z nich, načež druhý odpověděl, že to už muselo být docela dávno. „To nejsou ani dva roky, gulášovka a dva rohlíky za 35 korun celkem,“ odvětil montér.

Chybí křupavé rohlíčky

Dnes je to trochu jinak. Dobrá gulášovka, nebo dršťková polévka s rohlíčkem klidně přijde i na padesát korun. A to nemluvíme o restauraci, ale o svačinovém bufetu. Na druhu stranu je pravda, že právě v podobných bufetech bývají polévky nejlepší. Žádná řídká voda s jedním kolečkem párku a čtvrtkou brambory, nýbrž pořádná hustá polévka, ve které tzv. stojí lžíce. A když se k tomu přidají křupavé sypané rohlíčky, nemá taková svačina chybu. Jenže i to pečivo se změnilo. Místo křupavých rohlíků jsou k mání často spíše gumové válečky bez chuti.

Rakouská „gulášovka“ jako samostatné jídlo

Takový rakouský styl z některých benzínek. Když narazíte na dobrou, tak si za 2.99 euro můžete dát „gulaschsuppe“, která vydá za běžný oběd. U nás by se taková polévka prodávala v leckterých restauracích jako normální gulášek. Inu, jiný kraj, jiný mrav. I nás jistě není problém zaplatit za gulášovou polévku přes padesát korun. Problém ale bývá často s její kvalitou. Místo toho, aby hospodští zkvalitňovali svoje produkty a prodávali je dráž, tak se je snaží ošidit. Samozřejmě, že toto rozhodně neplatí pro všechny. Kdo ale někdy nepotkal ošizenou polévku, ať hodí kamenem.

Dáváte si v bufetu svačinovou polévku? Jakou? A kolik stojí? Napište nám do diskuze. A jestli se vám náš článek líbil, sdílejte ho, prosíme, dál. Děkujeme.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.