Svačinové bufety bývaly kolem desáté hodiny ranní vždy plné dělníků, kteří si dávali svačinu. Polévku, sekanou, párek nebo třeba zabijačkový guláš. Na polévku s rohlíkem většinou stačila dvacetikoruna. Dnes sotva padesátka.
Dávali jste si ve svém oblíbeném „bufáči“ dršťkovou, gulášovou, frankfurtskou nebo třeba čočkovou polévku a k tomu křupavý rohlíček? Pamatujete, kolik taková svačinka, řekněme před dvěma lety stála? Bývalo to kolem dvacetikoruny, někdy dvacet pět. A to bývaly navíc rohíčky ještě skutečně křupavé. Jenže časy se mění a s nimi i cena polévky a kvalita rohlíků.
Gulášovka za 25,-Kč je minulost
V jednom takovém bistru jsme se zastavili na svačinu i my a mimoděk vyslechli diskuzi chlapíků v montérkách, kteří se u čočkové polévky a sekané podivovali nad účtem, kde vyšla polévka i s pečivem na rovnou padesátikorunu. „Jsem si tady běžně dával gulášovku za dvacet pět, čočkovou za osmnáct,“ říkal jeden z nich, načež druhý odpověděl, že to už muselo být docela dávno. „To nejsou ani dva roky, gulášovka a dva rohlíky za 35 korun celkem,“ odvětil montér.
Chybí křupavé rohlíčky
Dnes je to trochu jinak. Dobrá gulášovka, nebo dršťková polévka s rohlíčkem klidně přijde i na padesát korun. A to nemluvíme o restauraci, ale o svačinovém bufetu. Na druhu stranu je pravda, že právě v podobných bufetech bývají polévky nejlepší. Žádná řídká voda s jedním kolečkem párku a čtvrtkou brambory, nýbrž pořádná hustá polévka, ve které tzv. stojí lžíce. A když se k tomu přidají křupavé sypané rohlíčky, nemá taková svačina chybu. Jenže i to pečivo se změnilo. Místo křupavých rohlíků jsou k mání často spíše gumové válečky bez chuti.
Rakouská „gulášovka“ jako samostatné jídlo
Takový rakouský styl z některých benzínek. Když narazíte na dobrou, tak si za 2.99 euro můžete dát „gulaschsuppe“, která vydá za běžný oběd. U nás by se taková polévka prodávala v leckterých restauracích jako normální gulášek. Inu, jiný kraj, jiný mrav. I nás jistě není problém zaplatit za gulášovou polévku přes padesát korun. Problém ale bývá často s její kvalitou. Místo toho, aby hospodští zkvalitňovali svoje produkty a prodávali je dráž, tak se je snaží ošidit. Samozřejmě, že toto rozhodně neplatí pro všechny. Kdo ale někdy nepotkal ošizenou polévku, ať hodí kamenem.
Dáváte si v bufetu svačinovou polévku? Jakou? A kolik stojí? Napište nám do diskuze. A jestli se vám náš článek líbil, sdílejte ho, prosíme, dál. Děkujeme.