Zájem o elektromobily se v lednu díky dotacím meziročně zvýšil trojnásobně. Stále jde však o jednotky kusů

Foto: Jiří Soukup

Důvodem většího zájmu o elektrické modely je pravděpodobně spuštění státní dotační výzvy nazvané „Záruka Elektromobilita – I. Výzva. Ani přes tuto výzvu však obchodníci žádné významné prodeje elektromobilů neočekávají


Počet poptávek na plně elektrické vozy se v lednu 2024 meziročně zvýšil na trojnásobek, uvedl Martin Feller, obchodní ředitel Louda Auto, dealerství značek Škoda a Hyundai v ČR. „Nadále jde ovšem pouze o jednotky, maximálně desítky poptávek u každé z našich dvanácti značek nových vozů,“ konstatoval Martin Feller. potvrzuje tak skutečnost, že elektromobilita nemá v Česku na růžích zrovna ustláno a elektromobily se budu na tuzemský trh dostávat jen velmi pozvolna. „Důvodem většího zájmu o elektrické modely je spuštění státní dotační výzvy nazvané „Záruka Elektromobilita – I. výzva,“ vysvětlil Martin Felller. „Celková poptávka po nových vozech, měřená počtem nových objednávek je u většiny námi zastupovaných značek mírně nižší než vloni na začátku roku. Kromě tradičně slabší lednové sezóny připisujeme aktuální situaci i výrazně vyššímu počtu objednávek v posledních týdnech minulého roku, kdy firmy a podnikatelé objednávaly vozy s využitím končících daňových výhod,“ doplňuje Feller. Největší zájem firem je podle Martina Fellera o model ENYAQ, následovaný modely ID od značky Volkswagen a IONIC od Hyundaie.

Podle aktuálně dostupných informací se žádosti o dotaci budou moci podávat až v druhé polovině března a žadatel bude muset splnit následující podmínky:

Jaká je výše podpory?

  • Na osobní vůz (M1) můžete získat finanční podporu až 200 000 Kč.
  • Na užitkové vozidlo kategorie N1 lze získat příspěvek v maximální částce 250 000 Kč a na užitkový vůz kategorie N2 až 300 000 Kč.
  • U dobíjecího místa je podpora omezena na max. 150 000 Kč. V případě AC dobíjecí stanice na maximálně 50 000 Kč, na DC stanici do 40 kW příspěvek až 100 000 Kč a na DC stanici nad 40 kW příspěvek až 150 000 Kč. Dobíjecí stanice může být pořízena pouze spolu s vozidlem.
  • K tomu získáte i záruku od Národní rozvojové banky na poskytnutý úvěr, díky kterému je financování ještě dostupnější.

Pro koho je podpora určena?

  • Malé, střední nebo velké podniky.
  • Živnostníky.
  • O dotaci nemůžete žádat, pokud je vaším předmětem podnikání provoz herny, kasína, sázkové kanceláře, vyrábíte zbraně či střelivo, jste zemědělec, pořizujete vozidlo pro nákladní přepravu nebo jste majitelem podniku územně správní celek.

Co musí splnit žadatel?

  • Mít uzavřená alespoň 2 daňová období.
  • Financovat vůz úvěrem s minimální délkou 12 měsíců.
  • Držet takto pořízený vůz ve vlastnictví min. 24 měsíců.
  • Dotace je v režimu „de minimis“ a může tak v součtu s jinými dotacemi, zárukami a jinými podporami pro všechny majetkově propojené podniky činit max. 200 000 EUR za poslední 3 roky.

Jaké podmínky musí splnit auto?

  • Vůz musí být bezemisní (bateriové elektrické vozidlo, vozidlo na vodíkový pohon) s kupní cenou do 1,5 mil. Kč bez DPH.
  • Podporu lze využít pouze na vozy nové nebo zánovní do 6 měsíců stáří a nájezdu 6 000 km.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.