„Potejtous“ – levná teplá večeře z Kanady pro celou rodinu. Jen se po ní zapráší

Foto: Daniel Kadlec

Co si dát k večeři, aby to moc nestálo, bylo to teplé a chutnalo to celé rodině? V Britské Kolumbii jsme narazili na parádní recept, který si pravděpodobně zamilujete.


Není to nic světoborného, ale dokud jsme neviděli v oblasti kanadské Bella Coola místního dřevorubce, jak si tohle jídlo připravuje v kotlíku před svým srubem, nenapadlo by nás, že z pár obyčejných surovin lze udělat fantastické jídlo, po kterém se jenom „zapráší“. Dřevorubec jídlu říkal jednoduše „potejtous“, tedy brambory, a my jsme název nijak neměnili. Ostatně, hlavní surovinou tohoto jídla jsou skutečně brambory. Takže co to ten dřevorubec vlastně v kotlíku kuchtil?

Předem upozorňujeme, že výsledný pokrm rozhodně nepotěší milovníky zdravé stravy. Jde o jídlo tučné a těžké, ale když budete celý den makat v lese, ani vám to nepřijde. Potřebovat budete jenom brambory, cibuli, česnek, slaninu, sůl, pepř, šlehačku (můžete vynechat) a nastrouhaný čedar. Pokrm je skutečně nejlepší připravovat v kotlíku, nebo alespoň v nějaké hluboké pánvi.

Do rozpálené pánve vhoďte na kostky nakrájenou slaninu a nechte trochu pustit tuk. Přidejte cibuli a česnek a opékejte dozlatova. Jakmile bude cibule hezky zlatavá, vhoďte do pánve na cca půl centimetru nakrájené plátky brambor. Pořádně prohazujte, aby se plátky brambor obalily tukem a pěkně opékaly. Aby se vám to povedlo, je dobré brambory nakrájet cca půl hodiny před vařením, aby pustily vodu. Tu přebytečnou utřete a do pánve házejte brambory pěkně vysušené.

Jakmile budou brambory pěkně zlatavé, zalijte je šlehačkou. Komu by se tahle kalorická bomba zdála už moc třaskavá, může šlehačku vynechat. Kdo nevynechá, nechá šlehačku pěkně probublat, aby zhoustla a chuťově spojila všechny ingredience dohromady. Jakmile k tomu dojde, posypte brambory strouhaným čedarem a nechte ho zatáhnout hezky dozlatova.

Jakmile se tak stane, sundejte kotlík z ohně, nebo pánev ze sporáku, a nechte cca 5 minut odpočinout. Sýr trochu vychladne a udělá na povrchu pokrmu pěknou krustičku. Kotlík dejte doprostřed stolu, rozdejte talíře i příbory a sledujte, co se stane. Garantujeme vám, že v kotlíku nezbyde ani sousto. Zapíjet můžete pivem, chybu ale neuděláte ani s červeným vínem.

Rozpočet pro čtyři strávníky by se měl vejít do cca 200 korun (pochopitelně bez piva), ale když vynecháte šlehačku a nebudete to přehánět se slaninou, dá se rozpočet udržet kolem částky 150 korun.

Znáte tento recept? Jaký zajímavý recept z brambor byste doporučili? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.