Co připravit k večeři, aby to bylo dobré, výživné, a ne moc drahé? „Stálice“ večerních jídelníčků berou za své a například takový chléb se šunkou se pěkně prodraží.
"Mami, co bude dnes k večeři"? Otázka, se kterou se pasuji v podstatě každý den. Abych stála hodinu u sporáku a něco vařila, na to nemám většinou čas, dovoz jídla z restaurace je docela drahý, takže občas to bohužel končí nějakým tím studeným jídlem. Jenže i takový obyčejný chléb se šunkou už dávno nepatří mezi levné večeře. Zrovna včera jsem se o tom přesvědčila. Pondělí totiž bývá v redakci hektický den, takže jsem domů dorazila až kolem sedmé večer. Cestou jsem dětem k večeři koupila „jenom“ chléb, šunku, rajčata a pomerančový džus. Až u pokladny mi došlo, že bych za ty peníze pořídila možná i dvě pizzy, což by ocenily asi mnohem více. No posuďte sami.
Chléb se šunkou za 400 stovky?
Za 200 gramů italské pečené šunky nejvyšší jakosti s 96 procenty masa jsem utratila 140,- korun, sedmisetgramový bochník pšenično-žitného chleba přišel na 79,- korun, 500 gramů cherry rajčat mě pak přišlo na 89,- korun, okurka na 29,- korun. K tomu litrovka pomerančového džusu za 59,- korun a rázem jsem v tom byla za 396,- korun. No, na „obyčejný“ chléb se šunkou docela dost, co říkáte? Ono ale není v současné době moc na výběr. Klasiky typu sekaná, smažený sýr, těstoviny nebo třeba vaječná omeleta o moc levnější nebudou. Řešením je vaření. Uvaří se více porcí a celkově to vyjde mnohem levněji. Jenže ten čas. Kde ho pořád brát?
Řešením je vaření
Dostala jsem ale do mámy zajímavý tip. Čočka na indický způsob. Takový dhal, ale s minimem práce. Vlastně stačí orestovat cibulku, přidat trochu kari pasty, česnek a kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kostičky. Až bude zelenina tmavnout stačí přidat červenou čočku a uvařit ji do měkka. Pak už jen přilít trochu kokosového mléka a dobrá večeře je na stole. Otázkou ale zůstává, co na tohle jídlo řeknou děti. Ale o tom zase někdy jindy.
Máte nějaký tip na večeři, která by byla vhodná i pro menší děti? Napište nám do diskuze.