Drahá elektřina ze mě udělala milionáře, tvrdí muž z Liberce

Foto: Pixabay

Zbohatl za deset měsíců. Jezdil v Octavii, teď má na kapotě čtyři kruhy. Z bytu se přestěhoval do domku za město a na Vánoce prý pojede s rodinou do Thajska. To vše údajně díky zvýšeným cenám za energie.


Zatímco drtivá většina českých občanů pociťuje zdražení elektrické energie a dalších komodit velmi negativně, existuje také malé procento těch, kteří právě v tomto období generují velké zisky. Podobně jako pandemie covidu doslova „vykopla“ na strmou růstovou dráhu různé doručovací platformy, tak i zdražování energií pomohlo několika firmám k rapidnímu zvýšení svých zisků. A nemluvíme pouze o výrobcích a distributorech energie. Na své si přišly i malé firmy, případně jednotlivci.

Tvrdí to alespoň náš čtenář, který nám do jedné diskuze u článku o vysokých cenách energií napsal, že jemu současná situace naprosto vyhovuje: „Doteď jsem jezdil oktávkou, teď mám audinu, barák za městem a poprvé v životě se podívám do Thajska. Kšefty máme na rok dopředu“. Z kontextu příspěvku je pravděpodobné, že se čtenář, který nám napsal pod přezdívkou „Milionar z chatrce“, zabývá prodejem a instalací fotovoltaických panelů, prodejem infra saun a také topných infrapanelů. Sauny podle nás teď zrovna asi nefrčí, ale prodeje a instalace fotovoltaických panelů, a možná i prodeje topných infrapanelů, zažívají velký boom.

Může za to nejen současná situace, ale také podpora ze strany státu. Podle firem, které se montáží fotovoltaických panelů zabývají je však aktuálně velký problém s jejich dostupností. Některé výkonové varianty a také některé kapacity úložišť, resp. baterií, jsou údajně vyprodány na půl roku dopředu. A je základním ekonomickým vzorcem, že když je po něčem velká poptávka a je toho málo, ceny rostou. To je asi i případ výše uvedeného čtenáře, jemuž obchody vzrostly pravděpodobně právě až v současné době, kdy ceny energií letí vzhůru.

Fotovoltaické panely ale nejsou pro každého a jejich cenová návratnost se počítá na roky. Přesto stojí za to, alespoň třeba pro majitele rodinných domů, nad střešními panely popřemýšlet a zjistit si, zda by jejich instalace pro ně byla ekonomicky výhodná. V každém případě je ale potřeba počítat s dlouhou dobou, která uplyne od objednávky k realizaci. Jak jsme si dnes telefonicky ověřili u tří firem z Prahy, dodací lhůta, resp. lhůta k plnému spuštění a napojení celého systému do sítě, se skutečně může pohybovat až na hranici šesti měsíců.

Uvažujete nad pořízením fotovoltaických panelů? Proč ano, proč ne? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.