Recept na současnou inflaci? „Držák hodnoty“ má doma téměř každý Čech

Peníze
Foto: Marek Havlík

Snaha uchránit rodinné úspory vede mnohdy k zajímavým úvahám. Někdo kupuje známky, jiný třeba zlato, nebo vysoce volatilní kryptoměny. Poslední data ale ukazují, že je tady ještě jedna jistota. Navíc ji má skoro každý doma.


Cena zlata klesá v podstatě již čtyři měsíce po sobě, kryptoměny jsou na sestupném trendu ještě déle a inflace stále roste. V srpnu byla míra meziroční inflace již více než 17 procent a bohužel, nic nenasvědčuje tomu, že by nás v blízké době čekal opačný trend.

Navzdory inflaci blížící se dvaceti procentům si ojetá auta již půl roku drží stálou střední hodnotu ceny, a to na úrovni 190 000 korun. Na českém trhu se ustálilo i množství aut, která jsou aktuálně k dispozici. Nabídka se dlouhodobě pohybuje okolo sta tisíc ojetých aut. Například v září to bylo 98 958 vozů, tedy jen o 810 méně než v srpnu. Již čtvrt roku také postupně přibývají mladé ojetiny, což je způsobeno stabilizací primárního trhu, který se dlouho potýkal s problémy ve výrobě.

 „Pro zákazníky je současný vývoj jednoznačně pozitivní. Po dvou letech, kdy se ceny nových, ale i ojetých vozů neustále zvyšovaly, se jejich růst zastavil. Dokonce již tři měsíce v řadě roste i nabídka zánovních ojetin. To je v korelaci s registracemi nových vozů, které se po řadě problémů ve výrobě konečně dostávají na trh a zejména firmy tak mohou začít obměňovat své firemní flotily. Díky tomu se větší množství zánovních vozů dostává i na sekundární trh,“ říká Luboš Vorlík, výkonný ředitel sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna v České republice.

Nejvíce ojetin bylo tradičně v nabídkách v hlavním městě (29 808 vozů), následoval Středočeský (9 148 vozů) a Jihomoravský kraj (8 302 vozů). Nejchudší nabídku mají zákazníci v Karlovarském (2 506 vozů) a Libereckém kraji (2 790 vozů), kde jsou ojetiny i nejlevnější. Medián ceny zde v září byl pouze 129 900 korun, ale ojetiny jsou tady i nejstarší. Střední hodnota stáří dosahuje 13,1 roku, zatímco republikový medián je 10,7 roku. V Praze dokonce jen 7,9 roku.

Nejčastěji nabízenou značkou ojetých vozů na českém trhu byla v září Škoda s 23 679 vozů, na druhém místě Volkswagen (13 847 vozů) a na třetím Ford se 7 013 nabízenými ojetinami. První pětku uzavíraly značky BMW a Audi. Tachometr nabízených aut nejčastěji ukazoval hodnotu 156 000 km. V nabídce bylo v srpnu 705 vozů s hybridním pohonem a 382 čistých elektromobilů, kterých meziměsíčně přibylo 15 %. Mezi elektromobily je nejčastěji nabízena Škoda Enyaq, následovaná modely Tesla S a Tesla 3. U hybridů stále dominuje Toyota s modely Corolla, RAV 4 a Yaris.

Máte doma starší vůz? Porovnávali jste jeho současnou cenu s cenou, za kterou jste ho před časem koupili? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.