Kuchař radí spotřebovat při vaření naprosto všechny suroviny. Zužitkovat jdou prý i slupky z cibule

Foto: Eliška Konečná

Vyhazujete při vaření kosti z kuřete, nebo třeba slupky z cibule? Velká chyba. Podle kuchařů se dá totiž v kuchyni zužitkovat téměř vše. A právě slupky z cibule dodají pokrmům skvělou barvu a chuť.


Doba není zrovna nakloněna nějakému plýtvání, takže úspory se hledají naprosto všude. Méně se topí, šetří se s osvětlením i s ohřevem vody, šetří se také v kuchyních. Nejen v oblasti spotřeby energie a využívání úsporných spotřebičů, ale také v nakládání a zužitkování surovin. Doba, kdy se do popelnice házely třeba neokrájené kosti, nebo slupky z cibule, je pryč. Nejen hospodyňky, ale i profesionální kuchaři se snaží zužitkovat v kuchyni naprosto vše.

Nikdy jsem neplýtval, ale je pravda, že třeba kosti z kuřete jsem neřešil. A slupky z cibule? Tak to už vůbec
Martin Janoušek; Rodinný penzión, Jizerské hory

A když se řekne vše, tak se tím myslí opravdu skoro vše. Kuchař Martin Janoušek, který provozuje penzión v Jizerských horách, se s námi při našem pobytu v jeho penziónu bavil nejen o novém Volvu, se kterým jsme k němu v rámci testování auta přijeli, ale také o současné ekonomické situaci v pohostinství. Snadné to tedy rozhodně nemá. Hosté ubývají, ceny musí kvůli nárůstu cen energií zvyšovat, jídla v restauraci zdražil o dvacet procent, hypotéka se neptá. „Musím šetřit, kde se dá. Hlavně v kuchyni“, říká Martin, který v současné situaci i sám vaří. „Jezdí málo hostů, kuchaře bych teď neuživil“, říká.

Podle Martina je základ, aby si kuchař, nebo i hospodyňka doma, udělal plán toho, co bude vařit dva až tři dny dopředu a pokusil se využít všechny suroviny na maximum. „Například slupky z cibule. Zdá se to jako hloupost, ale divili byste se, jak krásnou barvu i chuť dají třeba vývaru, nebo rýži“, říká Martin. „Ale úplně největším hitem je domácí chléb, do kterého přidávám usušené rozdrcené cibulové slupky“, říká Martin a dodává: „Dokonce přemýšlím nad tím, že bych si koupil větší pec a chléb prodával. V hospodě se po něm vždycky jenom zapráší“.

Zpracováváte při vaření všechny suroviny, nebo třeba kosti a slupky z cibule házíte do koše? Napište nám do diskuze.

Zdroj: Eliška Konečná; Martin Janoušek

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.