Zdravotní sestřička z Motola: "Jak finančně přežiji letošní zimu, to vážně netuším…"

Peníze
Foto: Eliška Konečná

Letošní zima bude pro Janu finančně hodně náročná. Zdražilo se nájemné, zvýšily se zálohy na energie a zdražily se také ceny potravin v obchodech. Dotýká se jí i cena benzínu. Do Prahy totiž dojíždí z Berouna.


Jana P. pracuje jako zdravotní sestřička v pražské motolské nemocnici. Je samoživitelka a již sedm let má v péči syna Marka, který chodí do druhé třídy. Bydlí v pronajatém bytě v Berouně, odkud denně dojíždí do Prahy. Ještě do prázdnin to finančně všechno docela dobře zvládala. Bývalý partner na syna řádně platí, dostala i příspěvek od státu. Jenže po skokovém zdražení energií se zdá, že letošní zima pro ni bude velmi náročná.

Letošní Vánoce budou určitě mnohem skromnější, než ty předcházející. Ale budeme se synem u rodičů, tak se alespoň navzájem užijeme
Jana P.; Beroun

Podle Jany je největším zásahem do rodinného rozpočtu zvýšení ceny pronájmu bytu, ve kterém bydlí, a také záloh na energie. „Bydlíme v Berouně v bytě 2+kk a doposud jsem majiteli platila 15 tisíc korun bez energií. Od září navýšil pronájem na 17.500,-Kč, protože se mu zvedla hypotéka“, nabízí Jana pohled do svého rozpočtu a pokračuje: „Zasáhly mě pochopitelně i zvýšené zálohy na energie, kdy teď platím za elektriku a vodu dvojnásobek“.

Z platu zdravotní sestry se samoživitelce žije opravdu těžko, úsporná opatření proto Jana zavedla v podstatě ihned. „Jezdila jsem do práce autem. Nikoliv kvůli pohodlí, mám starou Corsu, ale abych byla odpoledne rychle doma u syna“, říká Jana, která bude dle svých slov nyní z Berouna jezdit autobusem. Je to o hodně levnější, ale denně tak stráví na cestě minimálně o hodinu déle. „Nedá se nic dělat, měsíčně tak uspořím asi dva tisíce korun“, říká Jana.

Chudší budou podle Jany i letošní Vánoce. „Strávíme je u mých rodičů v klidu a pohodě, na to se strašně těším. Dárků bude sice méně, ale to si vynahradíme tím, že budeme spolu“, usmívá se Jana, která věří, že vše zvládne a dokáže pro Jirku zajistit také finance i na mimoškolní aktivity a občas nějaké to kino, nebo návštěvu zoo.

Budete mít letos skromnější Vánoce, než byly ty loňské? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.