Horší než během covidu? Češi asi nebudou mít na zimní dovolenou peníze

Foto: Marek Havlík

Současná ekonomická situace donutí asi mnohé rodiny uvažovat nad tím, že oželí letošní zimní dovolenou. Pobyty v Alpách, nebo naopak třeba v Thajsku, si tak pravděpodobně dopřeje méně rodin.


Už i ti méně uvědomělí si pravděpodobně začínají uvědomovat současnou ekonomickou situaci, která není vůbec růžová. A protože zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se to do konce roku mělo zlepšit, začínají mnohé rodiny uvažovat nad tím, že si letošní zimní dovolenou v nějakém alpském středisku, nebo například na pláži v Thajsku, asi odpustí. Důvodem jsou zvýšené sazby hypoték, zvýšené ceny energií a také Vánoce, o které se nechce nikdo nechat ochudit.

Každoročně jsme jezdili do Itálie na týden na hory. Letos si to ale asi odpustíme, protože pro čtyřčlennou rodinu to znamená nějakých 70 tisíc korun
Marek T.; Praha

K podobnému závěru došel i Marek z Prahy, který vlastní malé pekařství a každoročně vyrážel s rodinou do Itálie na hory. „Bydleli jsme v obyčejném penziónu, k večeři si dali pizzu a místní víno, nic speciálního. Přesto nás ten týden vždycky vyšel na nějakých 70 tisíc korun“, říká Marek. Jenže teď se Markovi v pekárně několikanásobně zvedly energie, musel zdražit, což se začíná projevovat na tržbách. „Tržby sice asi o 6 procent vzrostly, ale je to kvůli tomu, že jsem o cca 10 procent zdražil. Reálné marže jsou však bohužel nižší. Navíc vzrostly i náklady na dopravu“, přibližuje Marek ekonomiku svého podnikání. Marek tedy raději zvolil konzervativní strategii a v rodině se domluvili, že zbytné věci v tomto období kupovat nebudou. Raději se budou připravovat na situaci, kdy by bylo ještě hůř.

Musím přemýšlet na několik měsíců dopředu a kdoví, co bude. Dovolenou v Itálii tak letos raději odložíme“, říká Marek, který počítá s tím, že si během zimy udělají spíše pár jednodenních výletů do Jizerek, aby si děti alespoň trochu zalyžovaly. Své pochopitelně hrají i náklady na dopravu. „Nafta je teď asi o deset korun dražší, než byla v loňském roce, takže pochopitelně i cesta do té Itálie by něco stála“, říká Marek.

Počítáte letos s omezením zimní dovolené? Jezdili jste do zahraničí na lyže, nebo k moři? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.