Velká část rodin se bude muset pravděpodobně v nadcházejícím období výrazně uskrovnit. Šetřit se bude nejen na energiích, ale také asi na jídle. Recepty na levné večeře se proto mohou hodit. Třeba ten na „dřevorubecké brambory“.
Prudké zvýšení cen energií pravděpodobně donutí mnohé rodiny k úsporným opatřením. Někdo bude méně topit, přestane používat sušičku na prádlo, bude více zvažovat, kdy a kam pojede autem, jiný zase začne přemýšlet nad levnějšími recepty na teplé večeře. Naše kolegyně do redakce jeden takový recept přinesla. A světe div se. Recept, který vypadá, jako by se narodil v nějaké šumavské vesnici, objevila během své návštěvy v Kanadě v dřevorubecké osadě Bella Coola, kde si jej údajně připravují místní dřevorubci na otevřeném ohni. Recept tedy pojmenovala jako „dřevorubecké brambory“ a o recepturu se s námi podělila.
Jde o snadnou recepturu a nákup surovin by vás neměl přijít na více než 150 korun. Potřebovat totiž budete pouze 1,5 kg brambor, 1 velkou cibuli, 5 stroužků česneku, kelímek smetany na šlehání, 20dkg sýru na strouhání, sůl a pepř. Nakoupeno máme, můžeme tedy do kuchyně.
Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky cca 3 milimetry silné a nechte je oschnout. Mezitím hodně nahrubo nakrájejte větší cibuli a dejte ji do hluboké pánve zpěnit. Po chvíli přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a opékejte. Jakmile cibule dostane zlatavou barvu, přidejte plátky brambor, osolte, opepřete a opékejte. Pánev ale musíte často prohazovat. Je totiž nutné, aby se jednotlivé plátky brambor neslepily. Proto by měly být co nejvíce vysušené. Zatímco opékáte brambory, zapněte troubu na 180 stupňů a do kelímku se smetanou rozmačkejte stroužky česneku.
Jakmile budou mít brambory zlatavou barvu, nalijte na ně pomalu smetanu s rozmačkaným česnekem a pánev vložte do vyhřáté trouby. Asi po deseti minutách pánev vyndejte a na povrch brambor nasypte nastrouhaný sýr. Zapněte vrchní gril, nebo alespoň horkovzdušný režim trouby, a ještě na cca 5 minut vložte pánev zpátky do trouby.
Jakmile sýr vytvoří na povrchu brambor zlatou krustu, máte hotovo. Pánev dejte doprostřed stolu a každý si sám nabere na talíř. Až budete stejný recept dělat podruhé, může trochu experimentovat. Přidejte třeba chilli papričku, sýr na strouhání nahraďte čedarem, zkuste přidat oregano, atd… Variant je spousta.
Máte nějaký zajímavý recept na levnou a teplou večeři? Napište nám do diskuze