Bohatí Češi byli zvyklí na bohaté Vánoce. Letos jim ale Ježíšek často nadělí jen splátkové kalendáře

Foto: Pixabay

Plat více než 100 tisíc korun měsíčně jim umožňoval velmi pohodlné žití. Vysoké hypotéky, drahá auta na leasing, luxusní dovolené. Teď mají problémy vše splácet. Vracejí auta, refinancují hypotéky a shánějí levné vánoční dárky.


Extrémně vysoká míra inflace, nárůst cen energií, více než dvojnásobné úročení hypotečních úvěrů a krachy firem. To vše se negativně promítá do doposud bezstarostného života některých podnikatelů a vysokých manažerů. Ačkoliv se výše jejich měsíčního platu velmi často pohybovala nad hranicí 100 tisíc korun, jsou na tom v současnosti někdy mnohem hůř než ti, jejichž plat se sotva dotýká hranice průměrné mzdy, tedy cca 40 tisíc korun.

V 1. čtvrtletí 2022 byla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců 37 929 Kč, to je o 7,2 % více než ve stejném období roku 2021. Spotřebitelské ceny se ale v tomto období zvýšily o 11,2 %, a proto mzda reálně klesla, tentokrát o 3,6 %
Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ

Jak k tomu došlo? „Ve firmě mám poměrně vysokou pozici, takže i s odměnami neklesl za poslední dva roky můj měsíční plat pod 100 tisíc korun čistého“, říká manažer jedné pražské firmy, který si však nepřál sdělit své jméno (redakce plné jméno manažera zná). Jenže ani 100 tisíc korun čistého teď nestačí na závazky, které tento manažer má. „Před sedmi lety to rozhodně nevypadalo, že se blíží nějaká finanční katastrofa, takže jsme si pořídili dům za Prahou za 14 miliónů korun. Čtyři jsme měli, na deset máme hypotéku se splatností dvacet let. A to je teď velký problém“, říká.

Výše splátky totiž po skončení fixace vyskočila na neuvěřitelných 71 tisíc. „Měli jsme fixaci na 5 let na 2,16 %, teď to vyskočilo na šílených 5,35 %“, říká zmíněný manažer. Podle něj tak budou muset splácení hypotéky prodloužit minimálně o 5 let. Také vozový park bude asi potřeba obměnit: „Mám vysoké splátky na auto pro manželku, já mám naštěstí služební“, říká.

Bude proto potřeba vyjednat nové splátkové kalendáře, prodloužit hypotéku, refinancovat splácení auta, případně ho vrátit leasingové společnosti a vyměnit za levnější. Také Vánoce se údajně letos ponesou ve skromnějším duchu. „V Pařížské jsme sice nenakupovali, ale takových 50 až 70 tisíc jsme za vánoční dárky utráceli. Letos to nebude ani polovina“, říká zklamaně manažer, který by teď podle svých slov bydlel nejraději v panelovém bytě, který ale před lety prodali, aby měli na dvacetiprocentní splátku nového domu a jeho vybavení.

Ovlivňuje současná ekonomická situace vaši schopnost splácet finanční závazky? Jak tuto situaci řešíte? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.