I skromné Vánoce letos s rozpočtem pořádně zahýbají. Řešit však dárky půjčkou je cesta do pekla

Foto: Pixabay

Dárky, cukroví, ale i vánoční kapr. To vše letos zdražilo o desítky procent. Letošní Vánoce tak pravděpodobně zahýbají s rodinným rozpočtem i ve chvíli, kdy budou mnohem skromnější, než ty předchozí.


České hospodyňky to už mají vypočítané. Náklady na pečení cukroví, vánoček, bramborový salát, řízky, kapra, ovoce a nějaký malý přípitek letos v součtu vzrostou přibližně o 40 procent. K tomu je potřeba připočíst zvýšené zálohy na energie, nějaké dárky a také stromeček. Letos budou prostě Vánoce o mnoho dražší, než byly ty minulých obdobích. A to i v případě, že budou celkově skromnější. Tedy méně dárků, méně cukroví a místo tří řízků třeba jenom dva.

Cukroví je pochoutka, nikoliv nezbytné jídlo. Udělám tradiční druhy, jenom trochu na talíř. Skromnost všem jedině prospěje. Zdraví je důležitější. 
Ivana Procházková; Čtenářka webu Life24.cz

Podle informací z jednotlivých rybářství se dá očekávat, že letošní ceny kaprů budou oscilovat někde kolem 140 – 150 korun za kilogram ryby. V loňském roce se kilogram kapra prodával přibližně za 110 – 120 korun. Výrazně však zdraží vánoční pečivo, resp. suroviny, ze kterých se cukroví vyrábí. Kdo si nechá cukroví napéct na zakázku, může za kilogram zaplatit i 1.000,-Kč. Záleží pochopitelně na druhu a kvalitě. Dražší než před rokem bude i maso na řízky, majonéza do salátů, vánočky, zelenina a ovoce.

Velká část rodin bude letos šetřit také na dárcích. Z diskuzí čtenářů našeho webu vyplývá, že pod stromečkem se asi budou nejčastěji objevovat dárky v průměrné ceně 300 korun. I když to není moc, dají se za tuhle částku koupit poměrně zajímavé dárky.

Obtížná finanční situace možná přivede některé rodiny na myšlenku řešit nákup dárků s využitím nějaké nebankovní půjčky. Takové řešení je ale většinou velmi riskantní. Odborníci na rodinné finance proto před podobnými půjčkami důrazně varují. „Není ostudou nadělit pod stromeček méně dárků. Ostudou je mít potom od exekutora polepené vybavení bytu“, varuje před možnými problémy Patrik Duriš, který se živí jako nezávislý finanční poradce.

Budete mít letos skromnější Vánoce, než byly ty loňské? Uvažujete nad finanční půjčkou? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.