Italové mají pro Čechy radu, jak si poradit s nárůstem cen energií. Jsme prý moc rozmazlení…

Foto: Pixabay

Také Italové se bojí letošní zimy a nárůstu cen energií. Přesto si o nářcích českých občanů myslí, že jsou důsledkem určité rozmazlenosti z dob minulých. A mají částečně pravdu.


Energetická krize se dotkne pravděpodobně všech občanů Evropy. Prudký nárůst cen paliv a energií se nepromítá pouze do cen u čerpacích paliv, ale také do cen za vytápění a teplou vodu. Kvůli razantnímu zdražení cen plynu a hrozbě omezení dodávek této komodity z Ruska se Češi bojí, že budou v zimě mrznout. „Jste moc rozmazlení“, vzkazují jim někteří Italové. Proč?

V roce 1991 jsem se odstěhovala za manželem do Říma a je pravda, že klimatizace byla skoro v každém bytě, ale topení téměř v žádném
Milada C.; Češka žijící v Římě

Podle Italů totiž naše byty výrazně přetápíme. To potvrzuje i Češka Milada C., která se v roce 1991 odstěhovala za manželem do Říma, kde žije dodnes. „Manžel za mnou do Československa jezdil už před rokem 1989 a vždy se divil, že nám v panelákovém bytě hřeje topení a my máme otevřená okna“, vypráví Milada a pokračuje: „Manžel pak kolegům v Římě vyprávěl, že Češi mají sice prázdné obchody, chodí oblečeni jak trestanci a na ulicích jezdí samé „popelnice“ ale doma si topí jak ti největší boháči“.

Italové totiž nejsou na velké topení v bytech příliš zvyklí. Samozřejmě, že to je dáno příznivějším klimatem, ale topit si v bytech na 22°C nenapadne ani toho největšího zhýralce. „Běžná teplota se v bytech v Itálii v zimě pohybuje kolem 18°C. Když je nám chladno, vezmeme si svetr. Chodit doma ve spodním prádle, to se v Itálii skutečně nenosí“, usmívá se Milada. A ekonomové jí dávají za pravdu.

Snížením teploty o jeden stupeň Celsia lze totiž snížit náklady na topení přibližně o šest procent. Stačí tedy teplotu 22°C, na kterou si Češi své byty vytápějí nejčastěji, snížit na 19°C a dá se uspořit cca 15 % nákladů. A to už je významná úspora. Navíc ze zdravotního hlediska je nižší teplota rozhodně lepší, než přetopený byt.

Na kolik stupňů si vytápíte byt? Budete teplotu v bytě snižovat? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.