Monika z Liberce neví, jak finančně přežít zvýšené náklady na synovo studium

Peníze
Foto: Eliška Konečná

Honza z Liberce byl přijat na pražskou střední odbornou školu, ale náklady na studium možná přesáhnou možnosti jeho matky. Honza tak možná skončí na liberecké střední škole, která ho však vůbec neláká


Současná ekonomická situace se neprojevuje pouze zvýšením cen energií, potravin, nájemného, nebo například paliv. Promítne se pravděpodobně i do budoucích životů studentů, kteří by rádi studovali svůj vysněný obor, ale kvůli výraznému růstu cen prakticky všeho, si takové studium nebudou moci dovolit. Ve svých „dospělých“ životech tak možná budou dělat něco, co je vůbec nebaví a co dělat nikdy nechtěli. Jako například Honza z Liberce, který se chtěl věnovat oboru umělecká keramika. 

V době, kdy dělal přijímačky, se zdálo, že vše zvládneme v pohodě. Potom ale přišlo prudké zdražení a najednou je vše jinak
Monika S. Liberec 

Honza, podle své matky Moniky, již od základní školy inklinoval k uměleckým předmětům. „Rád kreslil a zamiloval si kroužek keramiky“, říká Monika a pokračuje: „Doma jsme mu potom zařídili keramickou malou pec a už od nějaké páté třídy dokonce svoje výtvory vystavoval“. Když se měl v deváté třídě Honza rozhodnout, na jaké škole bude pokračovat, volba byla celkem jasná. Obor „umělecká keramika“ tak byla v podstatě jediná volba. Přijali do na pražskou školu, což s sebou ovšem neslo rozhodnutí, zda to matka, která žije s Honzou sama, finančně zvládne. 

Ještě na jaře to podle Moniky vypadalo, že vše zvládnou bez problémů. Potom ale přišly nové zálohy na energie, zvedlo se i jízdné z Liberce do Prahy, ceny školních potřeb také povyskočily. Najednou Monika při výpočtech zjistila, že jí každý měsíc bude scházet asi 1500 korun. „Tenhle rok zvládneme, mám něco naspořeno a uvidíme, jak to dopadne. Možná najdu nějaké bydlení pro Honzu v Praze, jenže bude mu teprve šestnáct“, uvažuje Monika. 

Když to ale nezvládnou, bude muset Honza Prahu opustit a začít chodit do školy v Liberci. „To by ho strašně mrzelo. Je tou keramikou úplně posedlý a sedět ve školní lavici gymnázia, nebo ekonomické školy, to by ho hodně mrzelo“, říká Monika, která věří, že třeba o víkendech bude moci Honza chodit v Liberci na nějaké brigády a alespoň trošku si přivydělat.

Řešíte zvýšené náklady na studium svých dětí? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.