Nesmysl? Kdepak, funguje to. Kdo chce ušetřit za teplo, neměl by zatápět v krbu

Foto: Marek Havlík

Krb je pro většinu z nás symbolem tepla a příjemné atmosféry. Jenže zatopit v krbu může také znamenat, že náklady na vytápění výrazně vzrostou. Příčina je triviální, ale málokdy ji lze snadno vyřešit.


Postavit si v obývacím pokoji krb bylo pro mnoho majitelů nemovitostí spíše otázkou vytvoření příjemné atmosféry v chladnějších dnech, než že by s krbem počítali jako s prostředkem k vytápění domu. Ve velkém počtu nemovitostí tak není v krbu krbová vložka a krb slouží pouze jako jakási kulisa při chladných podzimních večerech. Jenže zatopení v krbu může často znamenat zvýšení nákladů na topení v celém objektu. Jak je to možné?

Příčina bývá úsměvně jednoduchá. Velká část stavebníků si při stavbě domu nechala namontovat tepelný termostat právě do obývacího pokoje. Proč? Především proto, že se v něm většinou tráví nejvíce času a tepelná pohoda v obývacím pokoji bývá často ta nejdůležitější. Není přeci nic romantičtějšího, než s rodinou zapálit krb, otevřít láhev červeného vína, nakrájet sýr a povídat si, nebo poslouchat pěknou muziku.

Jenže právě ve chvíli, kdy se zatopí v krbu, ze kterého sálá teplo do obývacího pokoje, může dojít k zásadnímu problému. Tepelný termostat zaznamená v pokoji nastavenou teplotu a vypne topení v celém domě. V obývacím pokoji je sice velmi příjemná teplota, ale zbytek domu chladne, protože si kotel „myslí“, že je v domě teplo. Během večera tak může teplota v celém domě klesnou i o tři až čtyři stupně, na což se velmi často přijde až pozdě. Následná snaha o opětovné vyhřátí zbytku domu je pochopitelně energeticky poměrně náročná.

Jaké je tedy řešení? Ideální je pořídit si přenosný termostat, který lze umístit do nejchladnější místnosti a napevno umístěný termostat v obývacím pokoji, kde je roztopený krb, vypnout. Ve starších domech, kde není vypnutí termostatu možné, je potřeba termostat tepelně odstínit. Ale je to velmi nepraktické a nespolehlivé řešení.

Kdo si chce tedy topit v krbu bez krbové vložky, měl by počítat s tím, že bude muset vyřešit problém s napevno nainstalovaným termostatem. V opačném případě si tak zatopením v krbu může paradoxně v domě zajistit pěknou zimu.

Máte krb s krbovou vložkou, nebo ho používáte pouze pro navození té správné atmosféry? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.