„Nevydělávám málo, ale kilogram rajčat za 230,- korun je tedy vážně už trochu moc,“ píše kadeřnice z Prahy

rajcata-zelenina-potraviny
Foto: Tereza D.

Na vysoké ceny potravin si už pomalu zvykáme. Ostatně, co jiného nám zbývá. Přesto jsou v obchodech stále potraviny, jejichž cena vyráží dech i těm movitějším. Například keříková rajčata za 230,- Kč za kilogram.


Dát si k večeři chléb s máslem, vajíčko natvrdo, mléko a pár rajčat? Proč ne. Je to docela zdravá a chutná večeře. Jenže už dávno není pro každého. Cena pečiva, másla i vajec šla totiž v poslední době výrazně nahoru. Stouply i ceny ovoce a zeleniny. Pomalu si na to musíme zvykat, nedá se nic dělat. Ale že by kilogram keříkových rajčat ve standardní kvalitě, tedy žádné „farmářské bio“, měl stát 230,- korun, na to si asi budeme zvykat obtížně.

Večeře za 400 korun

Ona potom totiž taková večeře může pro čtyři lidi přijít i na více než 400,- korun. Počítejte s námi. Žitný chléb 500g za 53,- korun, máslo Krajanka 250g přijde na 55,- korun, osm vajíček na 40,- korun, litr mléka potom pořídíte za 45,- korun. K tomu připočtěte uvedená rajčata a jsme na částce 423,- korun (zdroj cen: Kosik.cz). „Jako kadeřnice nevydělávám málo, ale rajčata za 230,- korun, to už je skutečně hodně,“ napsala nám kadeřnice Tereza z Prahy 10 a doplnila: „Samozřejmě, že se dají sehnat i levnější rajčata, ale upřímně musím říci, že jsme o prázdninách projeli Rakousko, Chorvatsko, Itálii a Německo a nikde jsem tam rajčata v supermarketu za 10 euro neviděla. Potraviny jsou u nás opravdu hodně drahé.“

Nizozemská rajčata nejsou z levného kraje

My si také myslíme, že není nutné kupovat k večeři rajčata za 230,- korun, na druhou stranu je však  taková cena skutečně zarážející. Na trzích se dají běžná rajčata koupit za cenu kolem 50,- korun, keříková rajčata pak přijdou na přibližně stokorunu. Co zvláštního bylo na rajčatech z úvodní fotografie, která byla podle kadeřnice Terezy v nabídce pražského supermarketu Globus, zůstává záhadou. Možná jejich dokonalý tvar a nizozemský původ.

Lečo jako levná večeře? Bývalo

Pamatujete ještě dobu, kdy například lečo patřilo mezi oblíbené levné večeře? Při dnešních cenách rajčat, paprik i kvalitních uzenin, už tomu tak dávno není. Na druhou stranu, lepši si dát kvalitní drahá rajčata, než levné nahnilé plody, které se bohužel v některých obchodech také objevují.

Jaký máte názor na současné ceny zeleniny a ovoce v českých supermarketech? Napište nám do diskuze. A jestli se vám náš článek líbil, sdílejte ho, prosíme, dál. Děkujeme.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.