Režim „standby“ sebere každoročně z účtu i více než 10 tisíc korun. Nevěříte? Stačí trochu počítat…

Foto: Daniel Kadlec

Spotřebiče, které mají režim „standby“, mohou svému majiteli ročně „propálit“ i více než 10 tisíc korun. Nechce se tomu věřit, ale energii ze zásuvek ubírá v podstatě každý spotřebič, který doma máte.


V úvahách nad tím, jak uspořit za elektrickou energii, řeší naprostá většina lidí spotřebu elektrických spotřebičů při jejich plném provozu. Řeší se, jakou spotřebu má pračka, když pere na 40 nebo na 60 stupňů, na kolik přijde jeden cyklus v sušičce prádla, nebo zda se vyplatí snížit teplotu ohřívané vody v bojleru. Přitom některé spotřebiče spotřebují více elektriky během doby, kdy nejsou v provozu. Jak je to možné?

V podstatě každý moderní spotřebič spotřebovává elektrický proud i ve chvíli, kdy je na první pohled vypnutý. Ve skutečnosti totiž tak úplně vypnutý není. A nemyslete si, že to je pouze televize, nebo monitor k počítači. Takových spotřebičů můžete v současné moderní čtyřčlenné domácnosti najít desítky. Jejich celková hodinová spotřeba může být v pohotovostním režimu až 250 wattů. Budeme-li počítat, že 8 hodin denně všechny spotřebiče „pojedou“, tak zbývá celých 16 hodin, kdy jsou v pohotovostním režimu. Za rok se pak náklady na pohotovostní režim těchto spotřebičů mohou ve zmíněné domácnosti vyšplhat až na 13 tisíc korun (počítáno se základní sazbou 9,-Kč/KWh).

A jakých spotřebičů se pohotovostní režim týká? Snad kromě vysavače a žehličky to je dnes už v podstatě každý současný moderní spotřebič. Ať už to jsou televize, monitory k počítači, wifi modemy, set top boxy, blue-ray, nebo DVD přehrávače, tiskárny, čističky vzduchu, klimatizace, nabíječky čehokoliv, kávovary, mikrovlnné trouby, alarmy, moduly chytré domácnosti (např. Alexa), bluetooth reproduktory, řídící jednotky garážových, nebo vjezdových vrat, různé audio systémy, nebo třeba elektronická bicí souprava. Každý doma některé z těchto spotřebičů má.

Pochopitelně, že je nesmysl vypínat při odchodu do práce každý z těchto spotřebičů. Na druhou stranu, budou-li tyto spotřebiče zapnuty přes jeden okruh, který lze jedním tlačítkem snadno vypnout, není od věci to dělat. A rozhodně se doporučuje to dělat při delším odjezdu z domova. Nejen na dovolenou, ale i ve chvíli, kdy odjíždíte třeba na víkend.

Mimochodem, blíží se Vánoce, tedy čas, kdy se mnoho domů rozzáří vánočními světýlky. Zkuste se ale  letos podívat, jakou mají spotřebu. Možná se budete hodně divit. Budete na Vánoce zdobit dům vánočními světýlky? Řešíte spotřebu spotřebičů v pohotovostním režimu? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.