Důchodkyně z Prahy: „Finančně to nezvládám, kde budu bydlet, to vážně nevím“

Důchodkyně
Foto: Pixabay

Důchodkyně Alena (73) bydlela s partnerem v obecním bytě na pražském Žižkově. Dokud žil, byli na tom docela dobře. Petr (77) však před rokem zemřel a Alena se tak ocitla v téměř neřešitelné situaci.


V poslední době nám do redakce napsalo několik důchodců, kteří se s námi chtěli podělit o svůj příběh. Každý příběh je úplně jiný, ale všechny mají něco společného. Obavu z budoucnosti, která vyplývá z jejich napjaté finanční situace. Jedním z takových je i příběh paní Aleny, která však nechtěla, abychom zveřejnili její pravé jméno. Stydí se před svým okolím a také se obává, aby si na ni nějak „nezasedli“ na úřadech, kde žádá o finanční pomoc.

Podle Aleny si s Petrem ještě před pandemií, spojenou s onemocněním covid-19, žili docela dobře. „Dávali jsme si každý měsíc stranou nějaké peníze. Za polovinu jsme potom jeli třeba do Egypta na dovolenou a druhou půlku jsme si šetřili pro případ nouze,“ píše Alena a pokračuje: „Asi před dvěma lety Petr vážně onemocněl a před rokem bohužel zemřel. S Petrem odešly i finance a teď se dostávám do situace, kdy nevím, jak dál.“

Alena s Petrem bydleli v obecním bytě na Žižkově, kde i se službami platili nájem 16.730,- korun. „Já jsem pracovala jako ředitelka školy a mám důchod 21.120,- korun, Petr byl ve vedení jedné potravinářské firmy a jeho důchod byl 25.916,- korun,“ přibližuje Alena společnou finanční situaci. „Jenže po smrti Petra se to všechno změnilo. Nájemné se zvedlo o 10 procent, valorizace důchodů je menší, než se očekávalo, takže mi přidali jenom 690,- korun. Měsíčně tak mám příjem 21.820,- korun, což se může zdát hodně, ale protože platím nájem už 18.100,- korun, tak mi na všechno ostatní zbývá pouze 3.720,- korun. A s tím se vyžít nedá.“

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí lze v podobných případech požádat o příspěvek na bydlení. Ten by měl být přiznán, pokud náklady na bydlení (nájem, energie, vodné a stočné a podobně) stojí více než 30 % čistých příjmů. „Požádala jsem již téměř před čtyřmi měsíci, ale zatím stále nic nepřišlo. Dovolat se na úřad je skoro nemožné, když tam jdu osobně, tak stojím dvě hodiny frontu, abych dostala informaci, že moje žádost se zpracovává. Je to hrozné. Jestli mi příspěvek nepřiznají, tak asi budu muset jít pod most. Dcera žije s manželem mimo republiku a nikoho jiného nemám,“ napsala Alena.

Pobíráte důchod a musíte žádat o příspěvek na bydlení? Napište nám svoje zkušenosti do diskuze. A jestli se vám článek líbil, pošlete ho svým známým. Děkujeme

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.