Lucie hledala na internetu návod, jak to skončit. Vaz ji zlomily manželovy dluhy, hypotéka a faktura za plyn

Foto: Pixabay

Splácela hypotéku i za bývalého manžela, který na internetu prohrál veškeré úspory a zadlužil ji nejméně na dalších deset let. Až do letošního září to vše tak nějak zvládala, ale faktura za plyn a zvýšená sazba hypotéky jí zlomily vaz.


Tehdy třicetiletá Lucie si s manželem pořídila před šesti lety starší dům kousek od Loun. Měli nějaké úspory a na zbytek stačila hypotéka s úrokem 2,4 %. Dům dávali postupně dohromady, narodil se jim syn a vše vypadalo jako sluncem zalité. Jenže v době covidu začal manžel Lucie hrát online poker a malér na sebe nenechal dlouho čekat.

Tvrdil, že sází stokoruny a že se tím alespoň trochu zabaví, když se nedá během covidu nikam chodit. Postupně ale prohrál vše, co jsme měli
Lucie K.; Louny

Zpočátku to vypadalo jako nevinná zábava, kde se dá přijít maximálně o pár stokorun, jenže nebylo tomu tak. Podle Lucie prohrál manžel během šesti měsíců téměř 250 tisíc korun. „To byly naše veškeré úspory“, říká Lucie a pokračuje: „Tvrdil, že to dá do pořádku, jenže to řešil nebankovní půjčkou a zadlužil nás dalšími skoro sto tisíci“.   

Situace se v jednu chvíli zdála natolik neúnosná, že Lucie začala podle svých slov hledat na internetu návod jak to skoncovat. „Byla to ale jenom taková zoufalost. Uvědomila jsem si, že bych tím ničemu nepomohla“, říká Lucie, která se rozhodla pro méně radikální, přesto však rázné rozhodnutí.

Aby zachránila dům, Lucie se s manželem rozvedla a hypotéku i energie tak teď splácí sama. Do toho na ní spadl ještě manželův dluh u nebankovní společnosti a splátka za auto. S pomocí rodičů a dvou zaměstnání to jakž takž zvládala, ale auto musela již před více než rokem vrátit. „Bylo toho prostě moc a auto stejně používal většinou manžel, protože denně dojížděl do Prahy. Já mám služební auto“, říká Lucie, která ale bude podle svých slov nyní asi nucena prodat i dům.

Topíme plynem a přišly mi nové zálohy na více než 50 tisíc korun. Do toho skončila fixace hypotéky, která se mi tak zvedla skoro o tři tisíce a dva tisíce měsíčně ještě platím manželův dluh“, vypočítává Lucie. Navíc je podle ní potřeba investovat další finance do domu, který byl postaven v roce 1950 a potřebuje proto další úpravy, které zatím nestihli dodělat.

Otázkou ale zůstává, zda se dům podaří v současné době vůbec nějak výhodně prodat. Zvýšené sazby hypoték totiž vyloučily ze hry velký počet zájemců o vlastní bydlení. Prostě na vysoké splátky nedosáhnou. V nejhorším případě chce Lucie pronajímat dva pokoje, které by se v domě daly uvolnit. „Je to ale starost navíc, navíc máme jen jednu koupelnu, takže by to byly spíš jenom krátkodobé pronájmy. Jenže kdo by chtěl na víkend do Loun“, zamýšlí se Lucie.

Dotkly se vás současné zvýšené náklady na energie a hypotéky natolik, že uvažujete nad prodejem nemovitosti? Napište nám do diskuze.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.