„Ajťák“ z Prahy: „Vydělávám 90 tisíc, ale nestačí mi to ani na byt v paneláku. Odjíždím do Vietnamu“

Splátka hypotéky
Foto: Jan Smékal

Zpověď třicetiletého odborníka na IT ukazuje, jak je dnes reálné, nebo spíše nereálné, zajistit si v Praze vlastní bydlení a uvažovat o rodině. Ani vysoce nadprůměrný příjem totiž nemusí vůbec stačit.


Redakční servery jsme už před cca dvěma lety svěřili Tomášovi. Sympatickému „ajťákovi“, který nás nikdy nenechal ve štychu a který je ochoten řešit problém klidně i o půlnoci. O víkendu nás však pozval na pivo a sdělil nám, že od nového roku odjíždí pracovat a žít do Asie. Prý to vypadá na Vietnam, ale ve hře je i Malajsie a Kostarika. Důvod? I když má nadprůměrný příjem kolem 90 tisíc, nemůže si údajně dovolit ani pražský panelákový byt 2+kk. Trochu jsme to rozebírali a došli k tomu, že 90 tisíc je skutečně, alespoň z pohledu cen nemovitostí v Praze, příjem spíše podprůměrný.

100 tisíc nestačí

V IT pracuje Tomáš necelých pět let. Před tím studoval a také trochu cestoval. „Strávil jsem skoro rok v počítačové firmě ve Skotsku, naučil se dobře anglicky, byla to vynikající zkušenost,“ vypráví Tomáš a pokračuje: „Jakmile jsem se vrátil, začal jsem jako externista poskytovat služby v oblasti IT a docela se mi daří. Měsíčně si jako OSVČ vydělám 90 – 100 tisíc a mohlo by se zdát, že jsem král.“ Kdyby měl kde bydlet, asi by králem skutečně byl, jenže Tomáš chce jít z pronajatého bytu do vlastního, a to se mu prý v Praze asi aktuálně nepovede. 

Měsíční splátka cca 40 tisíc je nereálná

Tomáš hledá byt v širším centru Prahy, tedy Žižkov, Vršovice, Letná, Holešovice, atd… „Ceny za nový byt jsou kolem 8 miliónů,“ přibližuje Tomáš ceny bytů a pokračuje: „Ano, dá se sehnat i levnější, ale když nechci bydlet v přízemí, chci balkón a plochu bytu kolem 50 metrů, o moc níž se nedostanu.“ Taková cena ale představuje při pětileté fixaci měsíční splátku přibližně 35 tisíc po dobu 30 let. „A to ještě musím zaplatit cca 1,8 miliónu předem, které nemám,“ říká Tomáš. Problémem je však nejen nutnost uhradit skoro 2 milióny předem, ale také to, že jako OSVČ uplatňuje paušální odpočet ve výši 60 procent. To se ale týká například i řemeslníků, kteří možná vydělávají milióny, ale na hypotéku často také nedosáhnou. „Pro banku mám pak měsíční příjem pouhých 40 tisíc, takže bez šance,“ říká Tomáš, který se kvůli tomu rozhodl odjet pracovat do Asie.

Ve Vietnamu si prý vydělá

Podle něj se například ve Vietnamu dá v IT službách vydělat až 2x tolik než v Česku, přičemž měsíční náklady na bydlení a stravu v Hanoji, Danangu, nebo Ho Či Minově městě nepřesáhnou 30 tisíc korun. „Za pět let bych si tam snad měl na ten byt vydělat. Rozhodně to chci zkusit,“ vysvětluje svoje rozhodnutí Tomáš.

Jak se na současné ceny nemovitostí a výši úroků u hypotečních úvěrů díváte vy? Napište nám do diskuze. A jestli se vám náš článek líbil, sdílejte ho, prosíme, dál. Děkujeme.

Anketa
Byli byste ochotni odjet pracovat z finančních důvodů sami na pět let do ciziny?
Celkem hlasovalo 3268 čtenářů.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.